Facelift
Door het ouder worden, gaat het gelaat ook veranderen. Er ontstaan diepere rimpels, de huid verliest aan elasticiteit en gaat meer uitzakken door de zwaartekracht, en het volume oa ter hoogte van de wangen en jukbeenderen verdwijnt. Verder kan ook de huid ter hoogte van hals slapper worden.
Door middel van een facelift kunnen deze veranderingen tegengegaan worden. Indien er enkel een lakse huid is ter hoogte van het aangezicht, kan een facelift volstaan. Als er bijkomend ook laksiteit is ter hoogte van de hals, kan dit gecombineerd worden met een halslift. Soms is er een groot volumeverlies aanwezig en worden deze procedures gecombineerd met een lipofilling in het aangezicht om terug een mooi volume te creëren centraal in het gelaat.
Het litteken wordt ter hoogte van de haarlijn en voor het oor gelegd, en zal uiteindelijk bijna niet meer zichtbaar zijn na genezing. Voor een halslift wordt het litteken verlengd tot achter het oor richting de haarlijn. Op die manier worden de doorgezakte huid en onderhuids vetweefsel gelift en de overtollige huid verwijderd.
Voorbereiding
- Voor deze ingreep onder algemene verdoving dient u nuchter te zijn.
- Een tijdige rookstop is erg belangrijk om wondhelingsproblemen te voorkomen.
- Bij het nemen van bloedverdunners dient u deze tijdig te stoppen, bespreek dit zeker met de chirurg tijdens de raadpleging.
Postoperatief verloop
- U dient gedurende een week geen zware inspanningen te leveren of zware lasten te tillen.
- De eerste week kan u gelaat gezwollen zijn en blauw verkleuren, dit gaat relatief snel voorbij.
Mogelijke complicaties
Zoals bij elke operatie, geeft deze ingreep een risico op bloeding, infectie of een verstoorde wondheling. Specifiek voor een facelift en halslift, is er het risico op een (tijdelijk) letsel ter hoogte van de aangezichtszenuw.